מה מצאו בחפירות ביבנה: תגלית נדירה מזהב עם שיבוץ של אבן חצי יקרה
העיר יבנה מתרחבת ורשות העתיקות עורכת במקום חפירות בהן מתגלים ממצאים ארכאולוגיים נדירים. עת התבשרנו על תגלית נדירה של פריט יקר ערך: טבעת זהב עתיקה ומרהיבה עם שיבוץ של אבן חצי יקרה אשר נחשפה בחפירת רשות העתיקות. מה מצאו בחפירות ביבנה סקירה. צפו בווידאו- החפירות הארגולוגיות ביבנה והתגליות הגדולות.
קרדיט: – תמונות הטבעת המרהיבה מיבנה. צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות
חפירות וממצאים מרתקים ביבנה
מבצע החפירות מתנהלות במסגרת יוזמת רשות מקרקעי ישראל להרחבת העיר, ובשיתוף עם עיריית יבנה. עד כה באתר התגלה, בין השאר, יקב לייצור יין – הגדול ביותר הידוע בעולם מהתקופה הביזנטית. אולם כעת מדווחת הרשות על תגלית חסרת תקדים- טבעת זהב עתיקה ומרהיבה עם שיבוץ של אבן חצי יקרה.
אוהבים היסטוריה? ההרצאות הכי מרתקות בערוץ באים אל הפרופסורים!
סריקת עונת החפירות 2021 יבנה
באתר נחשפה לאחרונה טבעת זהב מרהיבה, ובה שיבוץ של אבן בצבע סגול. הטבעת הועברה לבדיקה של ד"ר יותם אשר במעבדה האנליטית ברשות העתיקות. הבדיקה גילתה שהאבן מורכבת ברובה מסיליקה. חומר ממנו מורכבות רבות מאבני החן. בדיקה זו, שללה את האפשרות כי השיבוץ הסגול עשוי זכוכית פשוטה. משקלה של הטבעת 5.11 גרם.
מהי אבן האחלמה ואילו סגולות יש לה?
ד"ר אמיר גולני, מומחה לתכשיטים קדומים ברשות העתיקות אשר בחן את הממצא, הגיב לתגלית. "מי שהחזיק בטבעת היה אדם אמיד, וענידת התכשיט הצביעה על מעמדו ועושרו. טבעות שכאלה יכלו להיענד על ידי גברים ונשים כאחד." גולני מוסיף. "בטבעת שובצה אבן חצי יקרה, הקרויה אמטיסט Amethyst. אבן זו, מוזכרת בתנ"ך כאבן האחלמה. אחת מ-12 אבני החושן אשר שימשו את הכהן הגדול בבית המקדש. לאבן החן הזו נקשרו סגולות רבות. בהן – מניעת תופעת הלוואי של השכרות – החמרמורת.
תכונה זו המיוחסת לאבן מעניינת במיוחד, על רקע ההקשר בו נתגלתה הטבעת – אתר שבו פעל יקב יין ענק, הגדול בעולם הידוע מהתקופה הביזנטית.
ממתי הממצאים שהתגלו בחפירות ביבנה?
בקרב החוקרים קיימת התלבטות ביחס לתיארוך הטבעת. זו, נמצאה בתוך מילוי המתוארך, ככל הנראה, לסוף התקופה הביזנטית – ראשית התקופה האיסלמית הקדומה – המאה 7 לספירה.
ואולם יתכן כי הטבעת, בשל יופיה ויוקרתה, "התגלגלה" מיד ליד במשך מאות שנים. טבעות זהב משובצות באבן האחלמה מוכרות בעולם הרומי, ויתכן שממצא הטבעת שייך לבן המעמד הגבוה שחי בעיר כבר במאה ה-3 לספירה.
לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "הממצאים הקטנים, היום-יומיים, שמתגלים בחפירות שלנו, מספרים לנו את הסיפורים האנושיים ומחברים אותנו באופן בלתי אמצעי לעבר. מרגש לדמיין את האיש או האישה שהטבעת הייתה שייכת להם. כשהם מתהלכים ממש כאן, במציאות שונה לחלוטין מזו שאנחנו מכירים בעיר יבנה של היום".
צפו בווידאו סיור במעבדות החומרים האורגניים של רשות העתיקות עם דר נעמה סוקניק מרשות העתיקות